Home Programma Dorpskernen en lokale economie

6. Dorpskernen en lokale economie.

Dynamische dorpskernen zijn de motor van een bruisende lokale samenleving.

Rode heeft vele dorpskernen : het dorpsplein, De Hoek, Ten Broek, Ter Kluizen, het Koningsplein … Verscheidene van deze kernen zijn aan een herinrichting toe, de lokale economie heeft het er moeilijk om te overleven. Het dorpscentrum bijv. wordt reeds jaren geteisterd door overstromingen.

De herinrichting van het dorp zou voor het einde van deze legislatuur zijn afgerond. De plannen liggen al jaren terug in de koelkast.  IC-GB heeft zelfs nog niet willen nadenken over de richting die we met de historische dorpskern uitmoeten.

Wist je dat de onduidelijkheid over de toekomst ivm het dorp een zware belasting voor de middenstand is en ervoor zorgt dat die leegstaande panden niet verhuurd geraken?

RESPECT wil  mooie dynamische dorpskernen, goed bereikbaar voor voetgangers, fietsers en auto’s. Om dit te bereiken wil RESPECT overleg plegen met alle betrokkenen én externe experten om een totaalconcept uit te werken waar iedereen  beter van wordt.

Een denkpiste: het centrum nieuw leven inblazen door mooie en veilige wandelpaden met op strategische plaatsen zitbanken om uit te rusten en een babbeltje te slaan. Via de wandeling worden het rustoord en serviceflats verbonden met de handelszaken en terrasjes in het dorp. Ook het sportcentrum, cultureel centrum, de bibliotheek, de geplande groene novarode-site vinden we op deze weg.

De dorpskernen moeten aangenaam zij om te vertoeven en uitnodigen om te blijven “plakken”.