Home Nieuws Persknipsels Open brief Charlotte Cox

Open brief Charlotte Cox

Brieven uit Sint-Genesius-Rode
            
BHV is gesplitst en er waren Waalse vrienden op de IJzerbedevaart, maar ‘communautair gehakketak' blijft een specialiteit van het huis. Laatste episode: Myriam Delacroix-Rolin, CDH-burgemeester van Sint-Genesius-Rode, verbiedt een Gordeltrefpunt op haar gronden. Twee Vlamingen in Rode reageren.

Beste burgemeester,

Wat hebben we ons weer van onze meest voorspelbare kant laten zien. Een ‘woelige' Gordelgemeenteraad, met een bende verhitte militanten van het TAK. TAK, beter bekend als het Taal Aktie Komitee. Wat hun probleem met de letter c is, heb ik nooit begrepen. Maar zo staan ze voor wel meer zaken die ik nooit zal begrijpen. De Takkers stonden dus weer luid te krijsen. Enkele citaten: ‘De Franse arrogantie loopt de spuigaten uit!' ‘Vlaanderen aan de Vlamingen' en natuurlijk ook ‘Eigen volk eerst!' Wel beste Takkers, als dat de filosofie is, gelieve dan even uw mond te houden als een ‘echte' Rodenaar spreekt (vergeef mij deze opflakkering van nationalisme).

Ik heb hun stoet van Vlaamse vlaggen al te vaak door mijn gemeente zien trekken. Een stoet die voor het grootste deel bestaat uit gezichten die ik nog nooit heb gezien, en altijd vergezeld van onnodig verhit gedoe en irritant geschreeuw. De meest creatieve kreet wil ik u niet onthouden: ‘Waalse ratten, rol uw matten!'. Ratten en matten, nog zoiets dat ik nooit begrepen heb.

Beste Takkers, ik heb hier niet om gevraagd. Jullie hoeven voor mij niet te komen vechten, want ik wil niet met jullie geassocieerd worden. Jullie zorgen er alleen voor dat ik niets durf te zeggen, omdat ik dan ‘te Vlaams' of ‘te extreem' ben. Rol gewoon uw matten, en stop met dit probleem te claimen, want daarmee maakt u mij monddood.
Monddood tot nu, ik denk dat het eens tijd is voor een andere mening.

 

 

Beste mevrouw Delacroix-Rolin,

Het spijt mij dat ik nu pas mijn stem laat horen, en dat u tot nu toe alleen maar naar het extreme gezicht van de TAK heeft moeten kijken. Dat is niet het gezicht van de doorsnee-Vlaming in Rode. Ik hou mij niet bezig met protesteren tegen de verfransing, maar in ruil wil ik dat u zich bezighoudt met mij.

We kunnen eindelijk al het communautaire gemekker achter ons laten. Ik neem aan dat u maar al te goed beseft dat we op dit moment grotere problemen hebben. Het lijkt mij dan ook geen slecht plan dat u als burgemeester het goede voorbeeld geeft, en zalft in plaats van olie op het vuur te gooien.

Dat de Gordel voor de Franstalige Rodenaar niet noodzakelijk de meest gezellige dag van het jaar is, valt te begrijpen. Want ook al noem je het ‘een familiale sporthappening', je kunt de politieke ondertoon niet negeren. Maar we moeten diezelfde ondertoon ook niet overdrijven. Het is trouwens de laatste keer, laat het toch nog één keer doorgaan en denk dan desnoods bons débarras (blij dat we daarvan af zijn).

Maar nee, u geeft geen toelating en legt daarmee een pijnlijke waarheid bloot. Die waarheid is dat de Vlamingen in Rode geen beslissingen meer kunnen aanklagen, laat staan bijsturen. Een pijnpunt dat geen ramp hoeft te zijn, als u bij uw beslissingen uw BHV-kater achterwege laat. Maar de verzuring is er ook bij u ingeslopen. De neutraliteit is al een tijdje ver zoek.

Dat Herman Van Rompuy geen ereburger in Rode mocht worden, vond ik een echt dieptepunt. Nog een geluk dat hij zijn pistolets elke zondag in Alsemberg gaat kopen, zo konden zij hem toch op hun erelijst opnemen. Alsemberg dat voor Rode in de bres springt, waar heb ik dat nog al gehoord?

Mevrouw Rolin, u maakt het mij moeilijk. U duwt mij in een richting die ik niet wil, een richting waar volgens mij het overgrote deel van de Franstalige Rodenaren ook niet achter staat. Dus wordt het tijd om even na te denken. Wat is nu echt het probleem? Of wat is uw probleem met de Vlamingen in Rode? U kent ons niet, wij kennen u niet. Na meer dan twintig jaar op de bescheiden troon lijkt mij dat een gemiste kans.

De boel helemaal lijmen zal u niet meer lukken, maar het is nog niet te laat om de grootste brokken te redden. Daarom vraag ik u, herzie uw beslissing. Hou rekening met ons, laat zoiets arbitrairs als taal geen doorslaggevende rol spelen. En als u voelt dat u het niet meer van op een afstand kan bekijken, wees dan moedig genoeg om afstand te nemen. Al is het maar voor deze laatste maanden van uw burgemeesterschap.

P.S. Ik ben geen fervente Gordelaar, fietsen is niet echt mijn ding. Maar ik zal dit jaar starten en aankomen in Rode. Voor wie mij wil spotten, ik zal allicht de enige zijn zonder Vlaamse leeuw.

NederlandsFrançaisDeutschEnglish